שימוש בחומרים טבעיים בחדרי ילדים – מדוע זה חשוב כל כך?
שימוש בחומרים טבעיים בחדרי ילדים – מדוע זה חשוב כל כך?
כאשר אנחנו רוכשים רהיט מעץ תעשייתי או צעצוע מפלסטיק תוצרת סין, לא תמיד אנחנו לוקחים בחשבון את ההשלכות הבריאותיות, הסביבתיות והחברתיות של בחירות אלו. בחירה במוצרים העשויים מחומרים טבעיים יכולה לסייע לנו ליצור עבור הילדים סביבה בטיחותית, ששומרת על בריאותם ומתחשבת בסביבה וביכולות הדורות הבאים להמשיך להתקיים.
רהיטים מעץ תעשייתי
אף הורה אינו רוצה לחשוף את הילד שלו לחומרים כימיים רעילים המזיקים לבריאותו. אך המשימה להגן על בריאות הילדים שלנו הופכת ליותר ויותר מאתגרת, בחברה המערבית של ימיינו. חומרים כימיים מזיקים קיימים כיום בכל מקום- החל מהמזון ומי השתייה שלנו ועד למוצרי קוסמטיקה, צעצועים ורהיטים בבית.
חלק גדול מהרהיטים שתמצאו כיום בחנויות עשויים מעץ תעשייתי. פרוש הדבר שהרהיט עשויי מחומרים מלאכותיים בצרוף עם שבבי עץ שונים (למשל נסורת ), והכל מודבק ללוחות עץ באמצעות דבק פורמאלדהיד. כמו כן, רהיטים אלו עוברים טיפול נגד טפילים ע”י חומרים כימיים שונים כגון פורמייקה או פורמלין. לשימוש בחומרים אלו יש השלכות בריאותיות וסביבתיות (שאותם נפרט בהמשך). כמו כן, רהיטים אלו יהיו פחות עמידים לאורך השנים בהשוואה לרהיטים מעץ מלא. יתרונם הוא בעיקר במחיר הזול יותר ביחס לרהיטים מעץ מלא.
האלטרנטיבה- שימוש בחומרים טבעיים
יש לנו אפשרות לעשות בחירות מודעות, לגבי אלו חומרים אנו מכניסים הביתה, בחדרי הילדים ובכלל. הדבר נכון בכל תחומי החיים- בחירה במזון אורגני במקום מזון שמרוסס בחומרים כימיים רעילים, בחירה במוצרי ניקוי וקוסמטיקה טבעיים, בחירה בצעצועי בד או עץ במקום צעצועי פלסטיק וגם בתחום הריהוט.
אז מהם האפשרויות לריהוט העשוי מחומרים טבעיים? האם נוכל למצוא מיטות ילדים איכותיות בעיצוב בריא לסביבה? האופציה הכי מוכרת היא רהיטים מעץ מלא, כלומר רהיטים העשויים מעץ חורש או יער. רהיטים אלו אומנם יקרים יותר, אך הם נשמרים לשנים רבות, וגם נחשבים לאסתטיים יותר. אופציות אחרות כוללות רהיטי במבוק- הבמבוק הוא משאב שיכול לשחזר את עצמו יחסית במהירות, או רהיטי קרטון בעבודת יד. כאשר אתם צובעים את החדר, חשוב להקפיד לבחור צבעים על בסיס מים שאינם מכילים חומרים רעילים. גם כשרוכשים רהיטים או צעצועים לילדים חשוב לבדוק שהם צבועים בצבעים על בסיס מים.
עוד כמה מילים על בריאות ועל סביבה
בגל גיל מומלץ להימנע מחשיפה ממושכת לחומרים כימיים מזיקים, אך ככל שהילד צעיר יותר, הוא יהיה יותר רגיש לחומרים אלו. כמו כן, בשנתיים הראשונות, הפעוט חוקר את הסביבה שלו בעיקר באמצעות הכנסת חפצים לפה, כך שחשוב להקפיד שהם אינם באים במגע עם חומרים העלולים להזיק לבריאות.
דוגמה לחומר שעלול להזיק לבריאות היא דבק פורמאלדהיד, אותו דבק שהזכרנו קודם בהקשר של רהיטים מעץ תעשייתי. דבק זה פולט לאוויר החדר גז רעיל. מחקרים מצביעים על קשר חשיפה אליו לאורך זמן ובין התפתחותם של בעיות בריאותיות שונות כגון מחלות בדרכי הנשימה, הפרעות שינה ואף מחלת הסרטן.
ההשלכות הסביבתיות של הבחירות הצרכניות שלנו אינם מנותקות מההיבט הבריאותי, מכוון שהם ישפיעו על היכולת של הילדים והנכדים שלנו לשתות מים נקיים, לנשום אוויר נקי ועוד. מוצר יחשב ל”ירוק” כאשר מתקיימים התנאים הבאים: המוצר עשוי מחומרי גלם מתכלים (מתפרקים מבלי לגרום זיהום סביבתי) / ממוחזרים/ בעלי יכולת התחדשות בזמן סביר / בטוחים לבריאות המשתמש; תהליך הייצור של המוצר לא כרוך בניצול עובדים (העובדים קבלו שכר הוגן ועוד) או בפגיעה בסביבה (זיהום אוויר, זיהום מקורות מים, פגיעה בבעלי-חיים ועוד); עדיפות למוצרים מקומיים מיצרנים קטנים, על פני מוצרים של תאגידים בינלאומיים. עם זאת, חשוב לדעת שלכל מוצר יהיה “מחיר” סביבתי מסוים. למשל, עץ הוא משאב מתחדש וחומר טבעי ומתכלה, אך כריתת יערות גורמת נזק לסביבה. לכן, מומלץ באופן כללי לקנות פחות או לקנות מוצרים “יד שנייה”.